Histogrames i diagrames de barres
DIAGRAMES DE BARRES I POLÍGONS DE FREQÜÈNCIES
Un pediatre apunta a la seva llibreta a quina edat (en mesos) comencen a caminar els seus pacients.
Dibuixa el diagrama de barres utilitzant l'eina "anàlisi d'una variable". Per fer-ho has de seleccionar tots els valors, de cada un dels pacients.
A continuació troba quants pacients té que aprenguin a caminar amb 9 mesos, amb 10 mesos, 11 mesos i així successivament.
Per acabar, completa la taula amb el nombre de nens/es que han après a caminar a cada edat. Selecciona els possibles valors i les seves freqüències absolutes per representar el polígon de freqüències amb l'eina "Anàlisi de regressió bivariant"
De l'observació del diagrama de barres i el polígon de freqüències, quina creus que és l'edat en què és més habitual que un nen aprengui a caminar?
HISTOGRAMES
(Per fer aquest exercici no funciona la versió on-line del geogebra, hauràs d'obrir el programa en el teu propi ordinador i copiar-hi les dades)
A continuació pots veure una taula de dades amb les persones que entenen el català a Catalunya segons la seva franja d'edat (font: idescat 2016)
Selecciona les freqüències i representa les dades en un histograma mitjançant l'eina "Anàlisi d'una variable". Quan se t'obri el quadre de font de dades ves a opcions i selecciona "Classes i Freqüències".
A continuació afegeix una columna a les dades que expressi el percentatge de persones que entén el català de cada una de les franges de població.
Finalment torna a fer un histograma però utilitzant els percentatges en comptes de les freqüències i contesta les preguntes que trobaràs a sota la taula
Quina diferència observes entre els dos histogrames? Quin dels dos creus que en aporta una informació més interessant a l'hora d'entendre què passa amb l'us de la llengua segons la franja d'edat?
En vista dels resultats, i observant detingudament la franja del nens de 2 a 4 anys, creus que l'escola té algun paper en la conservació de la llengua?