Google Classroom
GeoGebraGeoGebra Klaslokaal

CAS Schermindeling

Het CAS venster

In het  CAS venster ken je met het CAS (Computer Algebra Systeem) van GeoGebra symbolisch rekenen. Het bestaat uit cellen met bovenaan een Invoerveld en onderaan een Uitvoerscherm. Je kunt deze Invoervelden op dezelfde manier gebruiken als de normale Invoerbalk, maar met volgende verschillen:
  • Je kunt variabrlen gebruiken waaraan nog geen waarde werd toegekend. Voorbeeld: Typ(a+b)^2 en Enter key. Je krijgt als uitvoer a²+2ab+b².
  • In vergelijkingen gebruik je een gelijkheidsteken = (b.v. y = 2*x), terwijl je de invoer := gebruikt voor een toewijzing (b.v. f(x) := 2*x). Opmerking: Dit betekent dat de invoer a = 2 niet de waarde 2 toekent aan de veriabele a.
  • Gebruik in vermenigvuldigingen steeds een asterisk *. Terwijl je in de Invoerbalk zowel a(b+c) als a*(b+c) kunt typen voor een vermenigvuldiging, aanvaart het CAS venster enkel a*(b+c).

De CAS schermindeling

De CAS schermindeling bestaat uit het CAS venster en het Tekenvenster. Standaard worden de coördinaatassen getoond in het Tekenvenster. Bovenaan staat de Knoppenbalk. De knoppenbalk die getoond wordt is de knoppenbalk van het actieve venster. In de rechterbovenhoek vind je de knoppen Ongedaan maken/ Opnieuw.

GeoGebra Web en Tablet App

Opgave

1.Toolbar ImageTyp (x - 2) (x + 1) in het Invoerveld van het CAS venster en verken de verschillende uitvoeropties:
Toolbar ImageBereken je invoer met de knop Bereken exact. OPmerking: Je uitdrukking wordt vereenvoudigd en getoond als x² - x - 2 in het uitvoerscherm.
Toolbar ImageTip: Typ je een gelijkheidsteken = in een leeg invoerveld, dan wordt de vorige invoer ingevoegd in de nieuwe rij.
Toolbar ImageBehoud je invoer met de knop Bewaar invoer. Opmerking: Je uitdrukking wordt getoond als (x - 2) (x + 1)   in het uitvoerscherm en wordt niet vereenvoudigd.
2.Toolbar ImageCreëer de tweedegraadsfunctie f(x):= x^2 – 3/2 * x + 2 in de eerste rij en selecteer de knop Bewaar invoer i.p.v. te Enteren.
Opmerking: Wil je je invoer onveranderd houden, klik dan op de knop voor je je uitdrukking invoert.
3.Toolbar ImageTyp f(x) in de tweede rij en selecteer de knop Ontbinden om het voorschrift te ontbinden.
4.Toolbar ImageTyp f(x) in de derde rij en selecteer de knop Afgeleide om het voorschrift van de afgeleide functie te berekenen.
Toolbar Image Tip: Je kunt de grafiek van de functie tonen in het Tekenvenster door op het icoon Tonen / Verbergen te klikken onder het overeenkomstige rijnumer in het CAS Venster.

Hint

In de GeoGebra Handleiding vind je meer informatie over het  CAS Venster.