Google Classroom
GeoGebraGeoGebra Razred

Konstrukcija jednakokračnog trokuta

O svojstvima jednakokračnog trokuta

Prisjetite se koja su to svojstva koja vrijede za jednakokračni trokut. Savjet: Istražite aplet u nastavku ako niste upoznati s osnovnim koracima konstrukcije jednakokračnog trokuta. Koristite gumbove s Navigacijske trake izvodeći korak po korak konstrukciju s mogućnosti povratka na prethodne korake.

Proučite konstrukciju

Zadatak

Konstruirajte jednakokračni trokut izvodeći korake opisane ispod.

Pokušajte sami...

Koraci konstrukcije

1.Toolbar ImageKreirajte dužinu AB. 6.Toolbar ImageKreirajte mnogokut ABC krećući se po točkama u smjeru suprotnom kretanju kazaljke na satu.
2.Toolbar ImageKonstruirajte kružnicu s centrom u A kroz B. 7.Toolbar ImageSkrijte kružnice.
3.Toolbar ImagePovucite točke A i B te provjerite je li konstrukcija kružnice izvedena dobro. 8.Toolbar ImageVrijednosti unutarnjih kutova trokuta prikažite klikom na njih koristeći se alatom Kut - odaberi tri točke ili dva pravca.
4.Toolbar ImageKonstruirajte kružnicu s centrom u B kroz A. Savjet: Ako dobijete vrijednosti vanjskih kutova, vjerojatno ste kreirali mnogokut krećući se u smjeru kretanja kazaljke na satu.
5.Toolbar ImageU sjecište kružnica postavite točku C. 9.Toolbar ImageProvjerite ispravnost konstrukcije pomicanjem točaka pomicanjem točaka A i B.