Google Classroom
GeoGebraGeoGebra Classroom

Licht en energie

In de fysica wordt licht beschreven als een elektromagnetische golf. Een elektrisch veld (blauw) en een magnetische veld (rood) trillen in loodrecht op elkaar staande richtingen terwijl de golf zich voortplant met een snelheid c van 299 792,458 km/s in vacuüm (meestal afgerond naar 300 000 km/s). Hierbij gebeurt geen massatransport maar een energietransport.

parameters

Een elektromagnetische golf wordt beschreven door drie parameters nodig: de golflengte () of de frequentie (f), de amplitude (A) en de lichtsnelheid(c).
  • de golflengte is de periode van de overeenkomende sinusfunctie
  • de frequentie f is het aantal keer per seconde dat een volledige periode doorlopen wordt en is dus omgekeerd evenredig met de golflengte. De formule c = . f geeft het verband tussen beide.
  • de amplitude A is de maximale uitwijking t.o.v. de evenwichtslijn).
In het elektromagnetisch spectrum worden de elektromagnetische golven gerangschikt volgens golflengte of frequentie. Slechts een zeer klein gedeelte ervan is ‘zichtbaar licht’ voorstelt. Onze ogen kunnen enkel de straling met een golflengte tussen de 400 nm (blauw licht) en de 700 nm (rood licht) waarnemen.

energie-inhoud

Naast het verschil in golflengte en frequentie kan je elektromagnetische golven ook onderscheiden op basis van de energie-inhoud. Want, als een golf energie transporteert, moet ze ook energie bezitten. Volgens de wet van Planck is deze energie-inhoud gelijk aan E = h . f (hierin is h de constante van Planck en f de frequentie van de golf) Volgens deze formule is deze energie evenredig met de frequentie (en dus omgekeerd evenredig met de golflengte) . Concreet heeft blauw licht een hogere energetische inhoud dan rood licht.

verfijning van het atoommodel

De eigenschap van elektromagnetische golven dat ze energie bezitten gaf Bohr een beter inzicht in de opbouw van een atoom en een verfijning van het bestaande atoommodel. In volgend werkblad lees je meer over Bohr en zijn spectraalanalyse.