ÇARPANLAR VE KATLAR
İki doğal sayının ortak bölenini belirler, ilgili problemleri çözer. (M.8.1.1.2)
1.GİRİŞ
Zehra Hanım salonun bir duvarına duvar kağıdı yaptırmak istiyor. Duvarın eni 6 metre boyu da 4 metre olduğuna göre kare şeklindeki özdeş duvar kağıtlarının bir kenarı en fazla kaç m olabilir?
Soru öğrencilere yöneltilerek dikkatleri çekilir. Öğrencilerin yanıtlarına doğru ya da yanlış şeklinde bir dönüt verilmez. Sorunun cevabı dersin devamına bırakılır.
Konunun günlük hayatta karşılarına nerde çıkacağından bahsedilir.
Bu derste verilen sayıların en büyük ortak böleninin (ebob) ne olduğunu ve bu bölenin nasıl bulunacağını öğrenecekleri belirtilir.
2.KEŞFETME
Dersin bu aşamasında öğrenci bir problem durumu ile karşı karşıya getirilir.
Kenarları 9 cm ve 6 cm olan dikdörtgenin içine en az sayıda özdeş kareler yerleştirecek olursak bu karelerin bir kenarı kaç cm olmalıdır?
Soru öğrencilere yöneltildikten sonra materyali kullanarak cevaba ulaşmaları sağlanır.
3.AÇIKLAMA
Bu aşamada öğretmen gerekli açıklamaları yapar.
İki ya da daha fazla doğal sayının ortak bölenlerinin en büyüğüne bu sayıların en büyük ortak böleni, kısaca ebobu denir.
4.DERİNLEŞTİRME
Bu aşamada öğrencilerin yeni deneyimlerle daha derinlemesine ve geniş anlama yeteneği geliştirilir. Verilen sayıların ebobunu bulması ve ebobu kullanarak problemin devamını çözmesi beklenir.
Uzun kenarı 48 metre kısa kenarı 30 metre olan arsa özdeş kare parsellere ayrılmak isteniyor. En az kaç pasele ayrılabilir?
Öğrencinin problemi verilen materyal yardımıyla çözmesi beklenir.
5.DEĞERLENDİRME
Bu aşamada öğrenci konu hakkında yöneltilen sorulara açıklık getirir.
Verilen iki sayının en büyük ortak böleni nasıl bulunur?
Dikdörtgensel bölgeyi en az sayıda eşit karelere ayırmak için nasıl bir yol izleyebiliriz?
Soruları tartışılır ve dersin başında yöneltilen soru tekrar öğrenciye verildikten sonra öğrencilerin doğru yanıtı bulduğundan emin olunur. Bu şekilde ders sonlandırılır.