Google Classroom
GeoGebraGeoGebra Classroom

girih of mozaïek?

girih of mozaïek

girih Onderstaand applet toont een patroon, opgebouwd met de tegels van het viervoudig systeem: achthoek, vijfhoek en zeshoekige boot. De dikke, blauwe lijnen tonen het resulterende lijnenpatroon. mozaïek Klik op het aanvinkvakje mozaïektegels. Je kan hetzelfde lijnpatroon ook creëren door de figuren binnen het lijnpatroon als aparte mozaïektegels te gebruiken. Je hebt hiervoor slechts vijf verschillende mozaïekvormen nodig.

aanwijzingen

Er zijn aanwijzingen dat, minstens bij dit viervoudig systeem, het patroon werd opgebouwd door deze mozaïektegels te gebruiken en niet door een lijnen patroon te genereren vanuit aangrenzende veelhoeken. In Samarkand vind je bv. twee timpanen waarbij je het patroon eenvoudig kunt opbouwen met de vijf mozaïektegels, maar de eventuele onderliggende veelhoeken elkaar overlappen of gaten laten. Het zijn de timpanen van de Tillya Kari madrassa en van de gebedshal van de Bibi Khanum moskee. In beide gevallen is de mozaïek-optie veel waarschijnlijker dan de girih-optie. Het girih-systeem is een uitstekende methode om patronen te classificeren, is ook een geschikte en een zeker gebruikte methode om complexe patronen te creëren, maar is (zeker in dit viervoudig systeem) duidelijk geen onwrikbare waarheid wanneer de vraag naar constructiepraktijk gesteld wordt.

mogelijkheden

Andrei Sjtsjetnikov werkte een aantal mogelijkheden uit met de vijf mozaïektegels. De tegels bieden heel wat combinatiemogelijkheden. op beide monumenten in Samarkand vormen ze ook een praktisch kader om op te vullen met kufisch kaligrafisch schrift.
Image