Leonhard Euler

De wiskundige Leonhard Euler werd op 15 april 1707 geboren in Basel, Zwitserland. Hij is één van de meest productieve wiskundigen uit de achttiende eeuw. Je vindt wel in elke tak van de wiskunde een stelling, een formule of een methode die zijn naam draagt. Hij werkte zowel in Sint-Petersburg als in Berlijn. Zijn verzameld werk beslaat zo’n 25000 pagina’s, verdeeld over 79 delen. Overbekend is het verhaal van de doofheid van de componist Ludwig van Beethoven, die na zijn doofheid bleef componeren. Minder bekend is het verhaal van Euler die in 1766 blind werd en in de zeventien levensjaren tot aan zijn dood in 1783 wiskundige publicaties bleef uitbrengen van een opmerkelijke complexiteit en helderheid. Noteren kon hij zijn gedachten echter niet meer, hij moest ze dicteren. Euler ontdekte een formule die voor (convexe) veelvlakken een merkwaardig verband geeft tussen het aantal hoekpunten H, het aantal ribben R en het aantal zijvlakken Z.
Image

 

In 1983, tweehonderd jaar na Eulers sterftejaar, verscheen in Oost-Duitsland een postzegel waarop deze formule wordt weergegeven.In de oorspronkelijke tekst “Elementa Doctrinae Solidorum” noteert Euler deze formule als volgt:

In omni solido hedris planis incluso aggregatum ex numero angulorum solidorum (ruimtehoeken) et ex numero hedrarum binario excedit numerum acierum (ribben).

     numero angulorum solidorum: aantal ruimtehoeken

numero hedrarum: aantal zijvlakken numero acierum: aantal ribben