Sådan laver du en trin-for-trin-vejledning.

Her på siden, kan du få ideer til, hvordan man kan lave en trin-for-trin-vejledning, så andre kan kopiere et mønster, man har lavet. Du kan lave den vejledning med forskellige medier. Det kan fx være:
  • Lydoptagelse - Du forklarer, hvordan man kan lave dit mønster.
  • Billeder og tekst - Du viser med billeder og forklarer med tekst.
  • Video eller skærmoptagelse - Du forklarer, mens du viser tingene på skærmen.
Nogle gange kan det være svært at forestille sig, hvordan andre forstår, det man siger. Det kræver meget træning, og det er bl.a. noget lærere øver sig rigtig meget på at blive gode til. Her er nogle tips til, hvad du skal tænke på, når du laver din trin-for-trin-vejledning:
  • Del din fremgangsmåde op i mange mindre bidder. Jo flere bidder, du deler op i, jo lettere bliver din vejledning at forstå. Det kan dog gøre din vejledning meget lang, så du skal finde en god balance. Man kommer for det meste til at lave for få bidder.
  • Tænk på, hvem din modtager er. Overvej fx, hvilke ord kan du bruge, hvis du skal være sikker på, at den der ser vejledningen, kan forstå den. Der er forskel på en vejledning til en elev i 8. klasse og en i 1. klasse.
  • Video eller billeder og tekst? Hvis du laver video, har du god mulighed for at forklare og vise tydeligt, hvad du gør. Du kan dog komme til at lave fejl undervejs, og så skal videoen tit tages om. Her er det lidt lettere at gå til med tekst og billeder, fordi man bare kan rette, hvis man laver en fejl.
  • Det må gerne se lidt lækkert ud, så gør dig umage, når du laver din vejledning. En flot vejledning motiverer den, der skal udføre det bagefer.

Udklip fra videoen

Det er sjovest at lave sit eget mønster og en trin-for-trin-vejledning til det. Du kan dog vælge at lave en vejledning ud fra det mønster, jeg viser i videoen. Udklippene ligger herunder, så de er lige til at sætte ind i et dokument og skrive en tekst til.

TRIN 1

TRIN 1

TRIN 2

TRIN 2

TRIN 3

TRIN 3

TRIN 4

TRIN 4

TRIN 5

TRIN 5

TRIN 6

TRIN 6

TRIN 7

TRIN 7