Zülal
DİKDÖRTGENLER PRİZMASI
GİRİŞ:
Aşağıdaki fotoğrafları inceleyiniz.
Yukarıda bulunan resimlerdeki cisimlerin ortak özelikleri nelerdir, sınıfla tartışınız ve tartışma notlarınızı aşağıya yazınız.
KEŞFETME:
Yukarıdaki geometrik cismi sürgü yardımıyla açıp inceleyiniz.
Yukarıdaki geometrik cismi sürgü yardımıyla açıp açılımdaki yeni oluşan geometrik cisimlerin isimlerini aşağıdaki boşluğa not alın.
Yukarıdaki geometrik cisme benzeyen cisimlere günlük hayattan örnekler veriniz.
AÇIKLAMA:
DERİNLEŞTİRME:
Aşağıda verilen talimatlara uyarak istenilen şekilleri yapınız.
Aşağıdaki talimatlara uyarak bir dikdörtgenler prizması oluşturalım.
Simgesine tıkladıktan sonra iki nokta seçerek doğru parçasını oluşturalım. Sonrasında bu doğru parçasının başlangıç ve bitişindeki noktalara dik olan ve bu noktadan geçen doğrular çizelim.
Bunun için simgesine tıklayıp önce nokta sonra doğru parçasını seçelim.
Sonra simgesine tıklayarak dik doğrularımızdan birinden nokta belirleyelim. Belirlediğimiz bu noktanın bulunduğu doğruya dik ve bu noktadan geçen bir doğru seçelim tekrar bu simge yardımı ile .
Ardından diğer dik doğru ile çizdiğimiz bu dik doğrunun kesişimini ile işaretleyelim. Sonrasında oluşturduğumuz bu noktaları yardımı ile tüm noktaları seçerek bir dikdörtgen elde edelim. Bu aşamadan sonra ctrl+h ile dik doğrularımı gizleyebiliriz.(Aynı şekilde cebir penceresinden doğruların yanındaki kutucuğun işaretini kaldırarak da yapabilirsiniz.)
simgesine tıklayıp ardından elde ettiğimiz dikdörtgene tıkladıktan sonra yükseklik değerini girdiğimizde bir dikdörtgenler prizması elde etmiş olacağız.
ikonu ile kenarlarımızı seçerek kenar uzunluklarımızı tespit edebiliriz. Ardından simgesi ile dikdörtgen prizmamızın tüm yüzeylere tıklayarak yüzey alanımızı, ardından ikonuna tıklayıp şekle tıkladığımızda hacmini ölçebiliriz. Sonrasında noktalarımızın yerlerini değiştirerek alan ve hacimdeki değişimleri gözlemleyebiliriz. Alanlarına bakarak hangi yüzeylerin birbiri ile eşit olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz.
DEĞERLENDİRME: