Constructie van een regelmatige zeshoek

Verken de meetkundige eigenschappen van een regelmatige zeshoek

Som de eigenschappen op van een regelmatige zeshoek voor je start met je constructie. Tip: Verken het onderstaande applet als je niet vertrouwd bent met de nodige constructiestappen om een regelmatige zeshoek te construeren. Gebruik de knoppen van de navigatiebalk en overloop de constructiestappen. 

Opgave

Volg de onderstaande constructiestappen en construeer een regelmatige zeshoek die de sleeptest doorstaat.

Probeer het zelf...

Constructiestappen

1.Toolbar ImageCreëer een virkel met middelpunt A door het punt B.7.Toolbar ImageCreëer het snijpunt F van de cirkels f en c.
2.Toolbar ImageConstrueer een nieuwe cirkel d met middelpunt B door A.8.Toolbar ImageConstrueer een nieuwe cirkel g met middelpunt E door A.
3.Toolbar ImageCreëer de hoekpunten C en D van de zeshoek als de snijpunten van c en d. 9.Toolbar ImageCreëer het snijpunt G van de cirkels g en c.
Tip: Selecteer de cirkels d en c om beide snijpunten te creëren. 10. Toolbar ImageTeken een zeshoek in tegenwijzerzin met de snijpunten van de cirkels.
4.Toolbar ImageConstrueer een nieuwe cirkel e met middelpunt C door A.11. Toolbar ImageVerberg de cirkels.
5.Toolbar ImageCreëer het snijpunt E van de cirkels e en c.12.Toolbar ImageToon de binnenhoeken van de zeshoek.
Tip: Klik rechtstreeks op het snijpunt als je slechts één snijpunt wil definiëren. Tip: Wanneer je de buitenhoek verkrijgt, heb je waarschijnlijk de zeshoek gedefinieerd in wijzerzin.
Toolbar ImageConstrueer een nieuwe cirkel f met middelpunt D door A.13.Toolbar ImageControleer je constructie met de sleeptest.

Verklaar de opbouw van de constructie

Zoek een uitleg voor deze opbouw. Tip: Welke straal hebben de cirkels en waarom?