ISTRAŽI: Uređeni par - kino dvorana

Istraži
Ponekad se brojevima koristimo u parovima. Na primjer, da bismo pronašli svoje mjesto u kino dvorani potrebna su nam dva broja: broj reda i broj sjedala u tom redu. Pritom je vrlo važno koji broj označava broj reda, a koji broj sjedala. Prouči ilustraciju u nastavku (IZVOR: Edutorij, Matematika 6) o dvije djevojčice koje su usporedile svoje ulaznice za kino i mislile kako sjede na istome mjestu u kino dvorani. U čemu se ipak razlikuju njihova mjesta?

Ulaznice za kino

Image
Primijeni

Gdje sjedim?

Nađi mi mjesto!

Uoči
Image
Ponovi

1. Martina je kupila ulaznicu za kazalište na kojoj piše: "red: 7, sjedalo 9". Zapiši njezino mjesto uređenim parom brojeva.

2. Dok je čekala početak predstave Martina je srela Marka, prijatelja iz razreda. Na njegovoj ulaznici pisali su isti brojevi, ali je Marko sjedio na drugome mjestu. Zapiši njegovo mjesto uređenim parom brojeva.

3. Sljedećeg dana na nastavi matematike zadatak je bio zapisati primjer uređenog para, pa se Martina dosjetila: zapisat će redni broj u Imeniku prijatelja iz razreda i broj njegovih/njezinih godina u obliku uređenog para brojeva. Za Marka je zapisala (2, 11). U koji razred idu Martina i Marko?

Uključite sve točne odgovore
  • A
  • B
  • C
  • D
Provjeri moje odgovore (3)