Google Classroom
GeoGebraGeoGebra Klaslokaal

Kalon moskee geometrisch patroon langs de rand - gp

Onderwerp:
Meetkunde

Kalon moskee (12e E, herbouwd begin 16e E)

De Kalon moskee in Bukhara is een van de grootste moskeeën in Centraal-Azië. Ze staat tegenover de Mir-i-Arab Madrassa en vormt samen het Po-i-Kaylon geheel. Gedetailleerde informatie en foto's vind je op orientalarchitecture.com. De moskee werd gebouwd als Vrijdagmoskee met een capaciteit van 12 000 mensen om de hele mannelijke bevolking van Bukhara te kunnen bevatten.

pishtak

Het rechthoekige voorvlak van een iwan noemt men een pishtak. Langs de rand van de pishtak van de oostelijke iwan staat een kalligrafische tekst, aangebracht in aparte delen, telkens binnen afzonderlijke vlakken. Deze vlakken worden omkaderd door een interessant geometrisch patroon.
Image

omringend kader

Tussen vlakdelen met de kalligrafie staat telkens een zeshoek, omringd door gelijkzijdige driehoeken en in het patroon van de omringende kader wordt daarmee een merkwaardig spel gespeeld . De kader wordt ingevuld met horizontale rijen van negenhoeken, die 9-3 sterren bepalen (blauw in het applet). Maar langs de randen van de kader, langs de vlakdelen met de teksten en langs de aanvullende zeshoeken en driehoeken staan zeshoekige sterren (geel), opgebouwd uit zes vliegers (oranje). Merk op dat de middelpunten van de negenhoeken donkerblauw gekleurd zijn en de middelpunten van de zespuntige sterren oranje, zodat je beide duidelijk kunt onderscheiden van elkaar.

opvulling van zeshoeken en driehoeken tussen de tekstvlakken

De zeshoeken die de tekstvlakken van elkaar scheiden (de zeshoek onderaan wordt herleid tot de helft), worden ingevuld door een centrale twaalfhoek (groen in het applet) die een twaalfpuntige ster bepaalt, 1/3 delen van een negenhoek in de hoeken (lichtblauw in het applet) die telkens negenpuntige sterren bepalen, 1/2 delen van een zeshoek (paars in het applet) die telkens zespuntige sterren bepalen en onregelmatige vijfhoeken (donkerblauw in het applet) tussen de centrale twaalfhoek en de veelhoeken langs de rand. De kleine driehoeken rond de zeshoeken worden opgevuld door een witte bloem met drie lichtblauwe blaadjes.