Google Classroom
GeoGebraGeoGebra Razred

Oplošje i volumen piramide

Tema:
Volumen
Postavljen je GeoGebra applet unutar koje su ponovljeni pojmovi oplošja i volumena tijela te pomoću kojega treba proučiti kako bi glasila općenita formula za oplošje piramide. Nadalje, navedena je i općenita formula za volumen piramide. Pomičući klizač mijenja se baza (samim time i vrsta piramide), klizač nam omogućuje promjenu visine piramide, dok klizač mreža nudi prikaz mreže zadane piramide.
Ukoliko je nekima potrebno dodatno možete pročitati sljedeće nastavne sadržaje na priloženoj poveznici. Tu odmah paralelno možete i rješavati zadatke kako biste provjerili jeste na dobrom putu u usvajanju nastavnog sadržaja. Oplošje i volumen piramide

Sljedećim video uratkom potrebno jest uočiti u kakvom su odnosu volumeni prizme i piramide. Jeli navedeno vrijedi baš za svaku prizmu i piramidu? Koji uvjeti trebaju biti zadovoljeni?

Trebalo je uočiti sljedeće! Ako prizma i piramida imaju baze jednakih površina i ako su im visine jednakih duljina onda vrijedi da je volumen prizme tri puta veći od volumena piramide, tj.