Google Classroom
GeoGebraGeoGebra Klaslokaal

Sultan Han - van 2D naar 3D

Van vlakvulling tot muqarnas

Op deze eerste tekening zie je hoe het schema van de muqarnas in Sultan is opgebouwd als een creatieve vlakvulling met vierkanten en ruiten rondom een 8-puntige ster. De aansluiting op de rand wordt gerealiseerd door slechts twee vormen: een driehoek en een vlieger.
Image
Op de tekening van Shiro Takahashi zie je hoe knap deze vlakvulling wordt omgevormd tot muqarnas. De lijnen die de verschillende lagen afbakenen, lopen niet zomaar recht door de tekening.
  • De vierkanten worden zo gesneden dat ze in 2D worden opgedeeld in een grote tweevoet en een kruik, zodat ze in de muqarnas verschijnen over twee niveau's (zie tweevoet en kruik)
  • De ruiten worden op twee verschillende manieren behandeld. - De liggende ruiten in de tekeningen komen overeen met de basisvorm ruit. - De staande ruiten worden gesneden door de niveaulijnen. In de muqarnas worden ze gerealiseerd over twee niveau's (zie tweevoet en amandel)
In volgende applet kan je naast de niveaulijnen ook de realisaties van vierkanten ruiten bekijken op de foto. Merk op dat verticale lijnen en vlakken van de muqarnas niet getoond worden op de 2D tekening, net zoals je in een bovenaanzicht van een kubus de zijvlakken en opstaande ribben niet ziet. De verticale zijvlakken van de kruiken die de ruiten ondersteunen worden in de tekening lijntjes tussen een vierkant en een liggende ruit.